Wwoof: een actieve vakantie op het platteland!

Wwoof, vrijwilligerswerk tegen kost en inwoning op de prachtigste plekken ter wereld!

Wwoof: een actieve vakantie op het platteland!

Voor velen is het een droom, een huis met een stuk grond waar je zelf je groentes verbouwd. Een aantal koeien of geiten voor de melk en kippen voor de eieren. Niet iedereen kan zich dit permitteren, maar er is een organisatie die ervoor zorgt dat je tegen kost en inwoning bij een boerderij aan het werk kunt, en zo iets leert over het werken met de natuur.

Werken op de boerderij.
Deze organisatie heet Wwoof (Willing Workers On Organic Farms) en is in 1971 in Engeland opgericht door Sue Coppard. Zoals de naam al suggereert zijn hier Organic farms bij aangesloten. Geen pesticiden, geen megastallen en geen grote verkoop. De boerderijen zijn vaak klein en door mensen gerund die met de natuur samenwerken, door bijvoorbeeld permacultuur toe te passen.

Overal ter wereld.
Tegenwoordig kan je 114 landen werken op ecologische boerderijen. Van Chili tot Fiji en van Madagascar tot Mongolië. De werkplekken zijn erg divers. Zo kan je bij boerderijen werken die zich richten op de verkoop van hun waar op de lokale markt, bij ecohostels, bij mensen die compleet onafhankelijk willen wonen in het bos of bij gezinnen die zichzelf redden met behulp van hun tuin en daar wat hulp bij kunnen gebruiken. Er zijn ook boerderijen waar gezinnen welkom zijn, en zo leren kinderen in de praktijk met de natuur te leven.

 

Een bericht gedeeld door WWOOF™ (@wwoof) op

Ontstressen.
Het werk bestaat voornamelijk uit het werken met gewassen, dieren, bomen en planten. Dit zorgt ervoor dat de connectie met de natuur weer teruggevonden wordt en dat je handen vies worden. Een werkdag van vijf uur is vaak de norm, al hangt dat af van de plek waar je bent, en de afspraken die je gemaakt hebt. Dit in combinatie met het natuurlijke werk zorgt ervoor dat je de stress van de stad al snel vergeten bent.

Tips voor aspirant Wwoofers.
– Maak duidelijke afspraken met je host; hoeveel uur ga je werken, wat voor werk wil je wel of juist niet doen, wat krijg je ervoor terug, heb je dieetwensen.
– Zorg dat je juiste kleding bij je hebt. Het mag dan een vakantie zijn, je gaat vies worden.
– Boek je Wwoof plek van tevoren, zo zorg je ervoor dat je op jouw favoriete plek terecht komt.
– Mocht het niet lekker lopen, je kan altijd weg gaan. Het is jouw vrije tijd en jij doet de ander een plezier met jouw aanwezigheid.

Voor meer informatie check de Wwoof website.

Tekst: Erwin Zantinga