Rusland: een wildernis voor gevorderden

Het oude gezegde spreekt boekdelen: “In Rusland zijn geen wegen, alleen richtingen.”

Rusland: een wildernis voor gevorderden

Toeristen zijn er dun gezaaid. Het land leent zich uitstekend voor avontuurlijke reizen diep de ongerepte wildernis in. De hoogste berg van het Europees continent, de Elbrus ligt er. Evenals het diepste meer van de wereld, het Baikalmeer. Een land waar het avontuur om de hoek ligt en de dichte bossen tot de verbeelding spreken.

Mother Russia
Rusland is veruit het grootste land ter wereld met 17.100.000 km2 voor meer dan 142 miljoen inwoners. Veel van deze kilometers bestaan uit dichte bossen en in het westen vooral uit moerassen. Rusland heeft zeven tijdzones en een lengte van zo'n 10.000 kilometer. In de winter kan het erg koud worden, -50℃ is niet ongebruikelijk, terwijl het kwik in de zomer makkelijk boven de 35℃ uit kan stijgen.

Natuur
Het grootste gedeelte van Rusland bestaat uit ongerepte natuur. Bergen, rivieren, toendra, taiga en steppe, de verscheidenheid is enorm. Het Oeral-gebergte is het langste gebergte in Europa en beslaat 2500 kilometer. Het geldt als de natuurlijke grens tussen Europa en Azië. Het gebergte wordt onder andere bevolkt door beren, wolven en wilde zwijnen. Gebieden als Kamtsjatka en Siberië staan bekend om hun ruige compromisloze klimaat en landschap, waar de wildernis de overhand heeft.

In Rusland zijn geen wegen, alleen richtingen
Dit oude Russisch gezegde moet ter hand genomen worden als je door Rusland wilt rijden. Met een fiets, een motor of een auto, de wegen gaan je ergste vijand worden. In het westen zijn de wegen enigszins goed onderhouden. Hoe verder je naar het oosten gaat, des te minder je kan spreken van wegen en meer van richtingen.

Dorpjes
De mensen in kleine dorpen in de wildernis zijn helemaal op henzelf aangewezen. Er is in de kleinere dorpjes, behalve huizen, niks te vinden. De ietwat grotere dorpen hebben kleine winkeltjes waar zelfgemaakte koekjes, broodjes en hier en daar een stukje pizza te verkrijgen is. De collectie wodka is daarentegen altijd groot en gevarieerd.

Reizen
Vanaf Amsterdam kan je in drie uur met een directe vlucht naar Moskou vliegen met KLM. Een indirecte vlucht via Estland of Oekraïne is een stuk goedkoper, maar reken hier acht tot tien uur voor. De prijzen in Rusland zijn iets lager dan in Nederland, vooral in de kleine dorpjes kan dit erg uitlopen en kan je voor een paar euro een volle maaltijd krijgen. Een visum is makkelijk te verkrijgen via Rusreis.nl. Ga je vanaf Finland met de boot? Dan mag je drie dagen zonder visum in St. Petersburg verblijven.

Tekst: Erwin Zantinga
Bron: Landenweb.nl
Foto's: iStock