Bulgarije: Kitesurfen, hiken en snowboarden.

Koude winters en warme zomers, in Bulgarije is het altijd genieten

Bulgarije: Kitesurfen, hiken en snowboarden.

In de zomers is het heerlijk warm en de ijzige winters laten het land achter onder een dikke deken van sneeuw. Ongeveer een derde van het landschap bestaat uit bergachtig gebied. Klimmen, skiën, snowboarden, hiken of mountainbiken: alles is mogelijk in Bulgarije.

Het land
Bulgarije is het laatste land dat zich van het communistische systeem heeft los getrokken. Sinds 1991 wordt het land democratisch bestuurd en de democratie is met zijn 29 jaar de jongste van Europa. Bulgarije is ook het enige land in de Europese Unie dat het cyrillisch schrift kent. Er wonen 7.200.000 mensen, en de grootste steden zijn de hoofdstad Sofia, Plovdiv en Varna aan de oostkust.

Nationale parken
Bulgarije barst van de wilde dieren, niet alleen wolven, maar ook beren, wilde zwijnen en zelfs lynxen en jakhalzen. De meeste van deze dieren leven in een van de nationale parken. De twee grootste zijn het Pirin National Park en Rila National Park, waarvan de eerste op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Pirin staat bekend om zijn ijskoude meren, waarvan het water door de bergen wordt afgevoerd. In het gehele park zijn er zo'n 70 van dit soort meren, maar je vindt er ook vele hoge pieken. De hoogste berg in het park is de 2925 meter hoge Musala.

Extreme sports
Omdat een derde van het landschap bestaat uit bergachtig gebied is het land perfect voor extreme sports. Het Rila-gebergte trekt de meeste klimmers: hier zijn 272 verschillende routes voor alpine klimmen, boulderen, ijsklimmen en meer. Vlak naast de hoofdstad Sofia liggen de Vitosha-bergen, hier zijn 159 klimroutes inclusief drie 2200m+ routes en een waterval waar je kunt ijsklimmen in de winter. In het oosten aan de Zwarte Zee kan is kitesurfen erg populair. De kust van de Zwarte Zee is het populairst onder reizigers en hier worden dan ook veel hike- en mountainbiketochten georganiseerd. Voor wintersport is Bulgarije met zijn zachte prijzen maar strenge winters ook uitermate geschikt.

Cultuur
Bulgarije ligt aan het randje van de Balkan en heeft daarom een vleugje balkancultuur over zich. De traditionele popmuziek is de Chalga, waar de Turkse invloeden goed in te horen zijn. De Bulgaarse keuken kent veel vlees en kruiden, vaak geserveerd als een stoofpotje. Ook staat er veel vis op het menu. In de kleine dorpen leven de mensen van hun eigen volkstuintjes en het komt niet zelden voor dat er een schaap geslacht word voor een feestdag. En bij een Bulgaarste feestdag hoort natuurlijk een glas zelfgestookte Rakija.

Tekst: Erwin Zantinga
Bron: bulgaria-guide.com