Buitenspelen in Zuid-Duitsland, supertoll!

Authentiek, wilde natuur, eindeloze buitensportmogelijkheden en ook nog eens goed aan te rijden. De Duitse Alpen hebben het allemaal!

Buitenspelen in Zuid-Duitsland, supertoll!

Hoewel slechts een klein deel van de Alpen in Duitsland ligt, kun je je hier als buitenliefhebber zomers en ‘s winters compleet te buiten gaan. En daarvoor hoef je maar 8 uur in de auto te zitten!

De Beierse Alpen
De Alpen in Duitsland liggen in de zuidelijk gelegen deelstaat Beieren, ten zuiden van München. Kenmerkend voor deze Beierse Alpen zijn niet alleen de indrukwekkende grillige kalktoppen, maar ook de vele helderblauwe meren tussen de bergen. Daarnaast staat het gebied bol van de canyons, rotskloven en watervallen. Vergeet dus vooral je fotocamera niet. Het gebied biedt heel het jaar mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Wandelen, kletternsteigen, klimmen, trailrunnen, mountainbiken, toerskiën, sneeuwschoenwandelen en ga zo maar door. De Beierse Alpen kun je weer verdelen in meerdere streken. Outside dook het gebied rond de Zugspitz en het Karwendelgebergte in.

Zugspitzstreek
Deze streek is een waar buitensportparadijs in de winter én de zomer. En dat komt niet alleen doordat hier de hoogste top van Duitsland ligt, de 2962 meter hoge Zugspitze. Zo vind je hier ook de langste freeride-afdaling, de steilste diepsneeuwhelling en het enige gletsjerskigebied van Duitsland. Meer dan 100 pistekilometers skiplezier, 658 kilometer geprepareerde langlaufroutes en 390 kilometer geruimde sneeuwschoenpaden. In de zomer kun je terecht voor alpinisme, wandelen, fietsen en trailrunnen. Een jaarlijks terugkerend evenement is de Zugspitz-ultratrail, het grootste trailrunevenement van Duitsland.

Het Karwendelgebergte
Ten oosten van het gebied rond de Zugspitze ligt het Karwendelgebergte, dat voor een groot deel in Oostenrijk ligt. Zowel het Tiroler als het Beierse deel van het Karwendelgebergte is een beschermd natuurgebied. Het gebied leent zich perfect voor een huttentocht en is adembenemend mooi.

Verblijf
De Beierse Alpen staan verder bekend om hun landelijke tradities en rijke historie. In de verschillende pittoreske bergdorpen in het gebied heerst een kneuterige sfeer, zoals in de historische wintersportplaats Garmisch-Partenkirchen. Dit is ook een perfecte uitvalsbasis om beide gebieden te verkennen. Garmisch is 8 uur rijden van het midden van Nederland.

Tekst: Nick Platje
Foto’s: Rewild