Mark Beaumont: around the world in 80 days. Per fiets.

144 jaar na de verschijning van het boek van Jules Verne gaat Mark Beaumont in 80 dagen de wereld rond fietsen!

Mark Beaumont: around the world in 80 days. Per fiets.

In het reisverhaal van Jules Verne maakt hoofdpersoon Phileas Fogg gebruik van de trein, paard-en-wagen, schepen, een olifant en een ijszeiler om de wereld rond te gaan in 80 dagen. Brits avonturier Mark Beaumont maakt gebruik van slechts één vervoersmiddel om deze reis te maken: zijn fiets.

Waarom op de fiets?
Dit is niet de eerste lange reis die Mark op zijn fiets maakt. In 2008 heeft de avonturier het wereldrecord om de wereld heen fietsen verbroken. Hij heeft 29,446 kilometer in 194 dagen en 17 uur gefietst . Twee jaar later in 2010 fietst Mark van Anchorage in Alaska naar Ushuaia in Zuid-Argentinië, en in 2015 fietste hij van Cairo naar Kaapstad in 42 dagen en 8 uur. Lange fietsreizen zitten hem in het bloed.

De route
Waar de hoofdpersoon van het boek de zuidelijke route neemt naar India en Indonesië neemt Mark de noordelijke route. Van Parijs in Frankrijk door Rusland, naar Beijing in China. Daar pakt hij het vliegtuig naar Australië om door te gaan naar Nieuw-Zeeland, Canada en de Verenigde Staten. Uiteindelijk vliegt hij door naar Spanje om zo weer in Parijs aan te komen. Om dit in 80 dagen te doen, moet Mark per dag 390 kilometer fietsen. Als hij dat 75 dagen volhoudt heeft hij vijf dagen om te rusten en te vliegen.

Record zetten
Het huidig wereldrecord staat op 120 dagen, en met deze reis wil Mark een poging doen deze te verbreken. Europa heeft hij in één week doorgefietst, of eigenlijk, geracet. In Rusland ging het moeilijker, daar kreeg hij te maken met slechte wegen, veel gevaarlijk verkeer en veel tegenwind. Na een valpartij waar hij een van zijn tanden gebroken heeft en zijn elleboog verwond heeft, is hij toch doorgegaan en na een paar dagen was hij weer de oude. In Mongolië en China kreeg hij weer te maken met sterke tegenwind en heeft net op het nippertje het vliegtuig naar Australië gehaald. De tijd die hij moet fietsen, haalt hij af van de tijd die hij slaapt. “In 26 dagen heb ik niet meer dan vijf uur per nacht geslapen.”

Wil je zien hoe het Mark vergaat en hem volgen? Dat kan op zijn website. Daar is een live tracker waar je kan zien waar Mark precies is en maakt hij korte films waar hij verteld hoe het hem vergaat. Wij hopen dat hij het record haalt!

Tekst: Erwin Zantinga