Goed nieuws voor alle trailrunliefhebbers

MudSweatTrails en Natuurmonumenten gaan samenwerking aan.

Goed nieuws voor alle trailrunliefhebbers

Goed nieuws voor alle trailrunliefhebbers onder ons. MudSweatTrails en Natuurmonumenten gaan samenwerken. Dat betekent nog vettere trailevenementen in eigen land!

Kusttrail IJmuiden
De samenwerking tussen Natuurmonumenten en MudSweatTrails (MST) - hét platform voor de Nederlandstalige trailrunner - trapt op zaterdag 30 september af met de Kusttrail IJmuiden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. “Een uitdagende trailrun over hoge duintoppen, door bossen met eeuwenoude eiken en langs duinmeren en romantische landgoederen”, aldus MST. De inschrijving is geopend en er is de keuze tussen START-TO-TRAIL 13 km, MINI-TRAIL 21 km en de TRAIL 39 km. En later volgen meer gezamenlijk georganiseerde trailevenementen in andere natuurgebieden in het land!

Win-win-win
De samenwerking biedt Natuurmonumenten de kans om met respect voor de natuur de mooiste paadjes en natuur die Nederland te bieden heeft te laten zien aan trailrunners. Want het beschermen van natuur begint bij beleven, aldus Natuurmonumenten. MST wordt hierdoor in de mogelijkheid gesteld om samen met boswachters nog mooiere trailruns te kunnen samenstellen. Daarnaast zet het de boodschap van MST om zo min mogelijk schade toe te brengen aan de natuur tijdens het trailrunnen kracht bij. Gezamenlijk borgen de partijen op het behoud en duurzaamheid van de Nederlandse trails en natuurgebieden. Zo geeft de Boswachter van Natuurmonumenten Jowien van der Vegte bijvoorbeeld aan dat de keuze van de datum van de Kusttrail IJmuiden ervoor zorgt dat de impact op planten en dieren minimaal is. Maar de grote winnaars zijn natuurlijk ook vooral alle deelnemers van de komende evenementen.

Milieuvriendelijk
Geheel in het bovenstaande gedachtegoed is het motto van MST 'Leave nothing but foot prints'. De trails van MST zijn dan ook milieuvriendelijk. MST streeft ernaar het gebied te gebruiken zonder de dieren en het gebied onnodig te belasten. Dat wil ten eerste zeggen bekervrij: je dient zelf een herbruikbare beker mee te nemen voor de drankpost onderweg. Daarnaast afvalvrij: deelnemers dienen hun eigen afval als energiegelverpakkingen en repen mee te nemen naar de finish. Deelnemers die zich niet aan deze spelregels houden kunnen door de wedstrijdleiding worden gediskwalificeerd, zo valt terug te lezen op de website van Mudsweattrails.

Meer informatie over de trails van MST hier.

Bron: mudsweattrails.nl en natuurmonumenten.nl