Dit is Tromsø Skyrace: extreem en compromisloos

Skyrunning Kilian style!

Dit is Tromsø Skyrace: extreem en compromisloos

Vorige week stond de Tromsø Skyrace op het Skyrunning-menu; een van de extreemste en zwaarste races op de kalender. Georganiseerd door Kilian Jornet en zijn vriendin Emelie Forsberg, die beiden de trail- en skyrunning scene domineren. Dan weet je het wel hoe laat het is!

Het evenement
Het evenement bestaat uit 3 races en wordt gehouden in Tromsø in het arctische noorden van Noorwegen. Wie Noord-Noorwegen een beetje kent weet dat er weinig vlak terrein te vinden is en dat het vooral bestaat uit fjorden en steile rotsige bergen en graten. Zo ook de Tromsø Skyrace. De race maakt de omschrijving op de flyer meer dan waar: “Soul skyrunning between the sea and the sky”. Wat verwacht je ook als je Kilian de vrije hand laat met het routebouwen. Eindeloze beklimmingen, technisch terrein, blootgestelde graten, gletsjers, sneeuw en modder. En na de finish een duik in het fjord. Episch 2.0!

 

Nederlands tintje
Tromsø Skyrace 2017 was er een met een Nederlands tintje. Onze eigen Ragna Debats werd namelijk 2e! Ragna laat al langer zien dat ze tot de wereldtop van skyrunning behoort en doet dit jaar zelfs mee voor de 1e plek in de Skyrunner World Series (http://www.skyrunnerworldseries.com/full-rankings-women)!

De races
Iets voor jou in 2018? De drie smaken zijn de Hamperokken SkyRace, de Tromsdalstind SkyRace en de Blamann Vertical. De eerste is vooral een technische race met 2 toppen. Een afstand van 57 kilometer en 4800 hoogtemeters! Onderdeel van de categorie Extreme in de Skyrunning World-serie. Tromsdalstind SkyRace is 28 kilometer met 2000 hoogtemeters. Ook in deze race zitten technisch passages. Tot slot de Blamann, een Vertical Kilometer in 2,7 kilometer. Steil!

Meer beelden zien?
Geniet van de fotoserie van Ian Corless.