Boulder- en klimwalhalla's van Europa: dichterbij dan je denkt

Europa biedt de avontuurlijke klimmer prachtige plekken om te boulderen.

Boulder- en klimwalhalla's van Europa: dichterbij dan je denkt

Nog geen vakantieplannen, en wil je toch iets leuks doen? Outside heeft de mooiste boulder-walhalla's vlak bij Nederland voor je op een rijtje gezet.

Freÿr – België

Op 270 kilometer van Utrecht ligt het grootste klimmassief van België: Freÿr. In dit rotsachtige gebied zijn zo'n 600 klimroutes in allerlei stijlen en gradaties. Dit gebied ligt pal aan de Maas, dus een top behalen staat garant voor een mooi uitzicht over de Maas. Bivakkeren is toegestaan op de nabijgelegen weide, al moet de tent 's ochtends wel afgebroken worden.

Berdorf – Luxemburg

Even iets verder weg maar daarom niet minder mooi. 350 kilometer vanaf Utrecht ligt het bosrijke gebied Berdorf. Een prachtig gebied met meer dan 150 klimroutes op een zandsteen massief. Van makkelijke 5a tot 8a+ routes, alles is hier te vinden. In het dorpje zijn veel mogelijkheden om te overnachten. De nabijgelegen camping heet “Martbusch” en kan tijdens het hoogseizoen en weekenden vrij druk zijn, dus reserveren is gewenst.

Fontainebleau – Frankrijk

 

Dit is het boulder-walhalla van de wereld. Op 540 kilometer rijden van Utrecht ligt Fontainebleau, ten Zuid-Oosten van Parijs. Dit prachtig gebied heeft 20.000 klimroutes, dus het is niet gek om te bedenken dat mensen vanuit de hele wereld komen om hier te klimmen. Het is handig om een auto bij je te hebben, aangezien het gebied erg groot is. Er zijn een aantal campings om het gebied heen, maar let wel dat het in de herfst en vroege lente nog goed koud kan worden.

Sachsische Schweiz – Duitsland

In het oosten van Duitsland, zo'n 760 kilometer van Utrecht, ligt natuurgebied de Sächsische Schweiz. Dit klimparadijs bestaat uit zacht zandsteen, de rotsen zijn verweerd van de vele regenbuien (zie openingsbeeld). In dit park zijn zo'n 15.000 klimroutes, van erg makkelijk tot extreem moeilijk. Vanwege de conditie van de zandstenen is het verboden om magnesium of andere chemicaliën te gebruiken. Ook mogen er naast de ringen die al in de rotsen aangebracht zijn, geen extra klimringen gezet worden. Dit om de rotsen zo veel mogelijk in hun natuurlijke staat te houden. In het park zijn prachtige bivakzones te vinden, die door de lokale bevolking “Boofen” genoemd worden. Dit zijn diepe spleten in de rotsen waar gekampeerd kan worden, op hoogte en met een prachtig uitzicht.

Tip: Zorg er wel voor dat je klim papieren in orde zijn voordat je die kant op gaat!

Bron: Belclimb, Siked, The Guardian, Summitpost