Hoe vind je een goede fiets voor je fietsreis

Outside geeft je wat handvatten voor het uitzoeken van de perfecte stalen ros!

Hoe vind je een goede fiets voor je fietsreis

Steeds meer mensen zien in dat reizen per fiets een goed idee is. Het is niet alleen milieuvriendelijker dan met een auto of een busje, maar ook meer belonend. Je zit niet opgesloten in een kooi, voelt de wind door je haren en de bergen in je benen. Maar wat voor fiets heb je nodig? Outside geeft je wat handvatten voor het uitzoeken van de perfecte fiets voor jouw reis.

Frame
Er zijn honderden verschillende soorten frames en het is belangrijk om een frame te vinden die juist bij jouw reis past. Wil je kilometers maken, dan is een licht en ietwat dunner frame een goed idee. Ben je van plan veel offroad te gaan en heb je alle tijd tijd voor je reis, kies dan voor een dik en stevig frame. Veel touring frames hebben extra bevestigingspunten voor bijvoorbeeld een tweede bidon, een pomp of bagagedragers. De grootte van het frame is ook belangrijk. Is je houding niet goed, dan kan je last van je polsen, nek of rug krijgen.

Offroad of road?
Als je over gruizige weggetjes de Himalaya fietst heb je andere wielen nodig dan voor het strakke asfalt van de Zwitserse alpen. Zorg ervoor dat je dikkere en bredere banden hebt voor moeilijke terreinen. Er zijn twee standaarden qua grootte: 26 en 28 inch. 28 inch wordt vaak gebruikt voor tourfietsen omdat deze groter zijn, dus minder weerstand bieden. Voor reizen buiten Europa word 26 inch aangeraden, omdat deze banden makkelijker voor handen zijn in de rest van de wereld. Een goed idee is om een extra wiel en spaken mee te nemen. Mocht het wiel onverhoopt breken, dan hoef je niet stad en land af te zoeken voor dat ene wiel dat net in je frame past.

Tweedehands of nieuw?
Op een tweedehands fiets kan je heel goed door de wereld fietsen. Het nadeel (of misschien het voordeel) is dat een tweedehands fiets vaker kapot gaat en meer reparatie nodig heeft. Dit gaat onderdeel van de reis worden en hierbij heb je hulp nodig van de locals, wat vaak leidt tot leuke ontmoetingen en een kijkje in het leven van de lokale bevolking. Een nieuwe fiets heeft het voordeel dat je meer kilometers kan maken omdat er minder kapot gaat. Het nadeel van een nieuwe fiets is dat deze duurder is, en dat er minder geld voor de reis over blijft.

En een gouden tip: neem altijd een extra binnenband mee!

Tekst: Erwin Zantinga
Bron: vakantiefietser.nl