Dit heb je nodig voor de perfecte outdoor foto

Met deze musthaves zorg je voor de perfecte shots van je reis.

Dit heb je nodig voor de perfecte outdoor foto

Een avontuurlijke reis door de woestijn, steppe of het bos: dat wil je natuurlijk vastleggen. Het liefst zo mooi mogelijk! Soms kan je door de bomen het bos niet meer zien, daarom geeft Outside je wat geartips.

Statief
Om een mooie scherpe foto te maken heb je een statief nodig. Deze zijn er in honderden verschillende soorten en maten. Is elke gram belangrijk? Dan is een Joby Gorillapod een mooi voorbeeld van een licht statief. Deze gorlliapods kun je overal aan vast maken: paaltjes, hekken, of in de takken van een boom. Zo kan foto's maken vanuit een prachtig perspectief. Daarnaast zijn de Gorillapods waterproof en wegen nagenoeg niets. Het enige nadeel is dat de Gorillapods niet zo hoog zijn, en er altijd iets in de buurt moet zijn om deze op te zetten.

Afstandsbediening
Wil je graag het moment vast leggen dat je intens geniet naast je tent met een kampvuurtje? Dan is een afstandsbediening voor je camera een goed idee. Ook als je een foto op afstand wilt maken waar je zelf op staat. De goedkoopste zijn al vanaf een aantal tientjes te vinden, al is de duurdere klasse natuurlijk met veel meer opties uitgerust. Zoals het is met alle outdoor gear is er geen eind aan de prijsklasse. Voor een goede afstandbediening die tot 100 meter werkt kan je voor €20,- klaar zijn. De afstandbediening is een pré voor het maken van timelapses.

Lenzen
Last but not least, de lens. De lens is het oog van je camera; de diepte, scherpte en lichtgevoeligheid van het beeld hangt van de lens af. Er zijn lenzen die erg veel licht vangen, waardoor je bijvoorbeeld je tentje onder de sterrenhemel prachtig op de gevoelige plaat krijgt. Dit zijn 50mm lenzen, en zijn goed te gebruiken voor close-up foto's of film. Lenzen zijn (naast de body als je een DSLR hebt) het duurst. Let daarom goed op stof en zand zodat je krassen op het glas voorkomt. Je kan ook altijd een UV-lensfilter aanschaffen. Mocht je lens vallen, vangt de UV-lens de meeste schade op en deze is makkelijk te vervangen.

Tekst: Erwin Zantinga
Foto: iStock