Waarom afzien tijdens zware reizen goed voor je lichaam en geest is.

Een thru-hike, lange fietstocht, kanotocht of een monsterklim. Avontuurlijke reizen zijn goed voor lichaam en geest!

Waarom afzien tijdens zware reizen goed voor je lichaam en geest is.

Je wordt wakker en het is nog donker. Om je heen is het guur; je hoort de wind brullen langs je tent. Gelukkig lig je nog in je warme slaapzak maar ook daar moet je zo uit om te ontbijten en verder te gaan. Waarom doe je dit ook alweer?

Fitheid
Elke zware reis vraagt een gradatie van fitheid. Veel van ons werken in een kantoor, een fabriek of winkel en doen staand of zittend werk. Beweging krijgen we 's avonds als we tijd nemen om te sporten. Een uurtje of wat naar de sportschool, in het weekend er even op uit. Tijdens een avontuurlijke reis ben je de hele dag aan het bewegen. Tijdens een thru-hike bijvoorbeeld, draag je al die tijd je spullen op in een backpack, je traint je rugspieren, buikspieren en bovenbenen de hele dag door. Na een aantal weken bewegen is je lichaam eraan gewend en je conditie holt vooruit, terwijl je ook nog eens buiten bent.

Zelfverzekerdheid
Uiteindelijk kom je een probleem tegen; je spaken geven het op of je fietsketting breekt terwijl je in een spookdorp bent dat niet eens op de kaart staat. Of misschien kan je geen plek vinden voor je tent en zie je geen mogelijkheid om te slapen. Uit elk probleem komt een oplossing. Met een beetje werk los je het probleem op. Je weet nu hoe je een spaak vervangt, hoe je een fietsketting van een derdehands fiets moet halen en op je eigen fiets moet zetten. Je vindt toch een plek in dat moeras. De oplossingen van deze problemen zorgen ervoor dat je zelfverzekerder terug komt omdat je weet dat je op jezelf kan vertrouwen. Deze zelfverzekerdheid draag je vanaf dan altijd bij je.

Nieuwe ervaringen
Tijdens avontuurlijke reizen zeg je het veilige en bekende leven even gedag. Je begroet het onbekende, en weet niet wat de dag gaat brengen. Vooral in landen buiten Europa worden nieuwe ervaringen op je afgegooid. Je hebt te maken met een andere cultuur, andere gedragingen van de locals en andere natuur. Wie weet ontmoet je tijdens je fietstocht nomaden die je een traditionele maaltijd aanbieden. Of blijf je bij dat gezin slapen waar je net mee gekletst hebt. Dit zijn ervaringen die je nooit weer gaat vergeten, ervaringen die je vormen, die ervoor zorgen dat al je inspanningen de moeite waard zijn geweest.

Tekst: Erwin Zantinga