Cold is hot! Outside in gesprek met Douwe van den Berg, de jongste Iceman van Nederland

Van een koude douche in China naar ijszwemmen in Lapland.

Cold is hot! Outside in gesprek met Douwe van den Berg, de jongste Iceman van Nederland

Koudetraining is hot. Door de Wim Hof methode zijn veel mensen in aanraking gekomen met koudetraining. Ademhalingsoefeningen, koude douches, meditatie en uiteindelijk kopje onder in een ijsbad. Outside spreekt met Douwe van den Berg, die de kou tot zijn vriend heeft gemaakt.

Outside: Wie is Douwe van den Berg?
Douwe: Ik ben een 25 jarige Groninger, ademcoach, kinesica trainer, Wim Hof Instructeur en eigenaar van “The Cool Way”. Wat mij erg fascineert is de wisselwerking tussen lichaam en geest, daar ben ik de afgelopen negen jaar intensief mee bezig. Dat uit zich in de workshops die ik met “The Cool Way” geef.

Outside: Wat houden de workshops precies in?
Douwe: In het kort leer ik mensen op een speelse manier betere controle en meer bewustzijn over lichaam en geest te krijgen. Dat doe ik met ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen, mindset ontspanningstraining en koudetraining.

Outside: Koudetraining? Hoe ben je daar mee in aanraking gekomen?
Douwe: Na de middelbare school ging ik naar China om Kung Fu te leren. In de Kung Fu school trainde ik zes tot acht uur per dag en na de training was het fijn om te douchen, maar er was alleen koud water. Ik raakte gewend aan het koude water en hield van de mentale uitdaging keer op keer onder de douche te stappen. Toen ik terug was, bleef ik met koude bezig. Ik ging naast koud douchen vaak zwemmen in de winter. Via vrienden hoorde ik over Wim Hof en over de controle die zijn lichaam over koude en heeft.

Outside: Hoe merk je dat je baat hebt bij de koudetraining?
Douwe: De oefeningen helpen mij erg om te ontspannen onder druk, omdat je in kou ook moet ontspannen. De vervelende ervaring van kou is te vergelijken met een sportmassage. Als je ontspant is het erg fijn, maar als je ertegen verzet doet het pijn. Als je vecht tegen de kou levert dat veel spanning op en die spanning is pijnlijk. Als je jezelf kan overgeven aan de kou wordt het een hele fijne ervaring. Je bent op een heel praktische manier in het moment. Je voelt je ademhaling, je lichaam en bent niet bezig wat je die avond moet eten of afspraken in de toekomst. Het is goed voor mijn gezondheid, ik word er blij van en krijg meer energie.

Outside: Heb je nog tips voor mensen die hier graag mee beginnen?
Douwe: Er is veel moois te ontdekken buiten je comfort zone, maar je hoeft niet over je grenzen te gaan. Als je een koude douche neemt, gaat het er niet om dat je jezelf erdoorheen forceert, maar dat je een manier vindt om je hierin te ontspannen.

Voor meer info over Douwe, check zijn website hier.

Tekst: Erwin Zantinga
Foto: Spitsbergen | iStock