5 stappen voor een digital detox

Even genoeg van alle schermen om je heen? Zo houd je een goede digitale detox!

5 stappen voor een digital detox

Tablet, TV, computer, camera en vooral de telefoon; per dag zijn we (zo lijkt het soms wel) meer bezig met schermen dan de wereld om ons heen. Hierdoor zijn onze concentratiespannen veel korter en duiken we minder diep in materie. Af en toe een digitale detox houden doet een mens goed. Maar hoe doen we dat eigenlijk? Volg deze stappen en binnen no time ben je weer in het hier en nu!

1 Tijd
Een digital detox heeft een begin en een eind. Zorg ervoor dat het kan met je werk en met je sociale omgeving. Kies een weekend of een week uit en zet het in je agenda. Als mensen dan vragen wat je dat weekend of die week gaat doen, kan je dit makkelijk vrij houden. Je gaat namelijk digitaal detoxen! Die Skype-afspraak kan je wel een week later of eerder inplannen.

2 Plek
Een digital detox werkt het beste als je ergens heen gaat, en even weg bent van je normale omgeving. Zoek een mooie plek in de natuur. Een camping, een huisje of een hut. Een Bothy in Schotland is bijvoorbeeld een prachtige plek! De frisse lucht, natuur en geluiden helpen mee om je brein rustiger en relaxed te maken.

3 Omgeving
Het echte weggaan zonder enige technologie is het moeilijkste van alles. Er is altijd wel iets te doen, maar houd vast aan die periode dat je gaat. Vertel het de mensen in je omgeving, dan heb je direct een stok achter de deur. Je moet dan wel gaan. Zorg ook dat je bijvoorbeeld een automatisch antwoordbericht op je email hebt. Zo weet iedereen dat je even niet bereikbaar bent.

4 Beweeg
Zorg dat je iets gepland hebt. Ga een trail lopen, fiets die ene route die al tijden op je kaart staat of bevaar een rivier met je kano. Dit zorgt ervoor dat je bezig bent met de ervaring en niet snel denkt aan je telefoon, laptop of camera.

5 Ga!
Nu het leukste van het digital detoxen. Gesp je backpack op je rug, pak de fiets, trein of auto en ga weg. Check voordat je weg gaat wel even of je telefoon, laptop, GPS of camera veilig opgeborgen in een kast laat liggen.

Tekst: Erwin Zantinga
Foto: iStock