Stuga's, het kampeergevoel in huisjes

In Zweden staat het vol met rode huisjes. Je kunt er overnachten, midden in de natuur.

Stuga's, het kampeergevoel in huisjes

In Schotland hebben ze bothies waarin je midden in de natuur kunt overnachten, in Zweden hebben ze stuga's. De rode huisjes kun je overal in Zweden huren.

De huisjes zijn te vinden in alle soorten en maten, van heel primitief tot luxe hutten. Vaak bevinden de hutten zich midden in de natuur.
De traditionele stuga is gemaakt voor vier personen. Dit is dan een kleine houten blokhut met twee stapelbedden, een tafeltje met krukjes en een eenvoudige kookgelegenheid. Als je mazzel hebt tref je een oud houtfornuis.

Particulier
In Zweden is het heel gewoon dat je een vakantiehuisje bezit, vooral als je in de grote stad woont. In de zomer ontvluchten de Zweden de stad om tot rust te komen in hun vakantiehuisje in de natuur, in de winter vertrekken zij er naartoe om van de sneeuw te genieten. Voor toeristen zijn dit soort huizen ook beschikbaar. Deze vakantiehuisjes worden te huur aangeboden. Er zijn diverse websites waar de huisjes op worden aangeboden, waaronder Airbnb. 

Vakantiepark
Ook zijn er in Zweden stugby’s, dit zijn vakantiehuisjes in parken, zoals wij die in Nederland ook kennen. Hier staan meerdere huisjes bij elkaar. In de zomer worden hier activiteiten georganiseerd.

Camping
Je kunt ook een huisje huren op een Zweedse camping. Hier kun je profiteren van de faciliteiten van de camping, zoals een zwembad of georganiseerde activiteiten.

National Parks
Als je gelukt hebt, vindt je tijdens je hike een stuga die open is waar je kunt overnachten. Ga er wel vanuit dat je je eigen materiaal meeneemt voor de overnachting, dus een slaapzak en eventueel een matje en kookgerei. Wees ook bereid om zelf je hout te hakken en naar het toilet te gaan in het toiletgebouw dat zich buiten het huisje bevindt. Dit zijn vaak primitieve hutten, maar zeker de moeite waard is sommige gevallen zijn ze zelfs gratis! Kijk voor meer informatie op: www.nationalparksofsweden.se.

Je kunt ervoor kiezen om je te begeven in de Zweedse natuur of dichtbij een attractie, zoals bijvoorbeeld Astrid Lindgrens World.

Bron: visitsweden.nl Foto's: Robin Jansen