Sean Conway en de ultieme Britse Triatlon. 6400 kilometer rennen, fietsen én zwemmen.

Sean Conway heeft de lengte van Groot Britannië gezwommen, gefietst en gerend

Sean Conway en de ultieme Britse Triatlon. 6400 kilometer rennen, fietsen én zwemmen.

Brits avonturier Sean Conway heeft niet voor niets een lange baard. Tijdens zijn 1448 kilometer lange zwemtocht moet hij zijn gezicht tegen kwallen beschermen die maar blijven steken. Na de 135 dagen durende uitputtingsslag maakt hij zich op voor de volgende etappe, de gehele lengte van Groot-Britannië rennen.

De man van 1 Pond
Sean Conway is geboren in Zuid-Afrika waar hij in zijn jeugd achter olifanten aanzat en in bomen klom in het “Mana Pools National Park”. Nadat Sean als freelance fotograaf aan de bak ging kwam hij uiteindelijk tot de conclusie dat zijn werk hem ongelukkig maakte en verkocht hij zijn bedrijf voor één pond. Op dat moment besluit Sean om al zijn tijd te steken in avonturen.

Avonturen
Na op een rustig tempo de lengte van Groot-Britannië te fietsen en verkleed als een pinguïn de Kilimanjaro op te hiken, was het in 2012 tijd voor een groter avontuur. 16.000 kilometer om de wereld fietsen. Als hij drie weken onderweg is wordt Sean aangereden door een auto en breekt zijn rug. Met een gebroken rug maakte hij zijn reis af.

De Triathlon
Na de fietsreis rond de wereld besluit Sean een andere uitdaging aan te gaan. Hij gaat de 1448 kilometer van Land's End naar John 'O Groats zwemmen. Hiervoor heeft hij 75 dagen ingepland, maar uiteindelijk duurt de reis 135 dagen, waarvan Sean er 90 zwemt. De laatste paar weken kan hij geen vast voedsel meer aan; door het constante koude water is zijn kaak zodanig verlamd dat zijn maaltijden per blender worden geserveerd. De kwallen maken het hem ook niet makkelijk: tijdens zijn gehele zwemtocht is hij 10 keer gestoken. Daarom heeft hij zijn iconische baard laten staan. De hele tocht is zelf opgezet; een krakkemikkig bootje met kapotte motor waar hij slaapt, de kapitein die ondertussen eigenlijk een andere baan heeft, en geen grote sponsoren. Na ongeveer 3.000.000 zwemslagen en een omleiding langs Ierland komt Sean moe maar voldaan aan in John O' Groats.

Forrest Gump
Toen restte hem nog één etappe om de triatlon te voltooien. De gehele lengte van Groot-Britannië rennen, solo en zonder helpende handen om zijn spullen te dragen. Natuurlijk in een Forrest Gump-outfit, inclusief het iconische rode petje. De eerste poging strandt na 320 kilometer als Sean struikelt en zijn knie verwondt. De tweede poging voltooit hij, in maar liefst zes weken. De triatlon van Groot Britannië is geslaagd. Is er nu nog een grotere uitdaging mogelijk?

De ultieme triatlon
Ja. Sean neemt het op zich om de gehele 6400 kilometer van de kust van Groot Britannië te rennen, fietsen en zwemmen. In één poging, zonder rustperiode. Deze poging doet hij in 2015. Natuurlijk zonder enige hulp om zijn uitrusting te dragen.

Wil je weten hoe dit afliep? Kijk voor meer info op zijn website: seanconway.com.

Tekst: Erwin Zantinga
Foto: de kust van Zuid-Engeland - hier had Sean Conway vast een aardig uitzicht! (iStock)