Op een skateboard door Afrika

Pim Pomsy reist van Barcalona naar Kaapstad om de skatecultuur van Afrika vast te leggen.

Op een skateboard door Afrika

Hier in Europa, het rijke gedeelte van de wereld, kunnen we doen en laten wat we willen. Willen we leren skateboarden, dan kopen we een goedkoop deckje en gaan naar een skatepark om te oefenen. In Afrika is het anders, het is moeilijker. Toch word ook daar geskateboard, om de sores van de dag te vergeten. Pim “Pomsy” Wardt gaat per plank en liftend door Afrika, op zoek naar de Afrikaanse skateboarders.

Boarders not borders
Voor zijn project “Boarders not borders” reist Pim 13.000 kilometer door Afrika met zijn skateboard onder zijn arm. Zijn reis begint in Spanje, waarna hij via Marokko, Nigeria en Oeganda door gaat naar Kaapstad in Zuid Afrika. Daar is de eerste skatecrew van heel Afrika opgericht. Skateboarden is er niet alleen een leuk spelletje, het is een manier om op het rechte pad te blijven. Weg van drugs, geweld en criminaliteit. Een manier van zelfverzekerdheid op te bouwen en een positief toekomstbeeld te creëren.

Oude skateboards
Toen Pim jong was en begon met skateboarden had hij geen geld om zelf een board te kopen. Oude boards van vrienden werden doorgegeven en zo leerde hij zelf skaten. In Afrika werkt het ook zo, skateboardwinkels zijn er op één hand te tellen. De skatescene in Afrika moet knokken voor zijn bestaan. Het is moeilijk om genoeg materialen te vinden voor het bouwen van skateboards en skateparken. Alles moet zelf worden gemaakt en gebouwd, en elk gegeven skateboard helpt. Ondertussen rollen Pim’s oude boards al rond in Afrika.

Film
Van de reis gaat Pim een documentaire maken: “Ik wil de skateboarders daar een platform bieden om te laten zien hoe het daar gaat.” aldus Pim. Hij heeft al ruim 10 jaar ervaring met filmen en editen, en dit gaat zijn eerste langere film worden. Geheel alleen en met een tas vol camera gear gaat de film ook een persoonlijke documentie van de reis worden. Juist door dit alleen te doen, kan hij helemaal opgaan in de cultuur en dus ook het echte Afrika laten zien.

De eerste kilometers
Pim gelooft dat we onze dromen alleen kunnen realiseren als we niet opgeven. Zijn festival “Vogelpop” is daar een voorbeeld van. Dit jaar werd de 10e editie georganiseerd. In Afrika werkt het net zo, en het geloof in niet opgeven wordt geuit in het skateboarden. Pim vertrekt 23 September uit Ansen, zijn geboortedorp. Hij skate dan van zijn geboorteplaats Ansen, naar Meppel om vanaf daar liftend door te gaan. Hij skate waar hij kan, en lift als de wegen te slecht worden.

Om een gedeelte van de reis te bekostigen heeft Pim een Crowdfunding-campagne opgestart. Die is hier te vinden.

Je kan hem onder andere volgen op zijn Youtube-kanaal.

Tekst: Erwin Zantinga
Foto: Kaapstad / iStock