In 13 jaar de wereld rond met skates, een fiets en kajak

Het oorspronkelijke plan van avonturier Jason Lewis was om de Verenigde Staten te doorkruizen. Het werd de hele wereld.

In 13 jaar de wereld rond met skates, een fiets en kajak

Het oorspronkelijke plan van avonturier Jason Lewis was om de Verenigde Staten te doorkruizen op skeelers. Halverwege het land werd Jason geschept door een auto. Na negen maanden revalideren van twee gebroken benen trok Jason weer zijn skates aan. Niet om de Amerika tocht af te maken, maar dit keer voor een rondje om de wereld.

Saai
In 1994 waren Steve Smith en Jason Lewis klaar met het saaie leven: ze wilden het avontuur opzoeken en hun eigen grenzen oprekken. Het idee kwam om de wereld rond te reizen op eigen spierkracht. 73.600 kilometer zonder gemotoriseerde of wind aangedreven voertuigen. Het plan was om dit in twee jaar te volbrengen.

Europa en de Atlantische Oceaan
Fietsend vertrokken ze vanaf London. Na veertig kilometer waren ze bekaf, en vroegen zich af hoe dit in godsnaam te volbrengen. Toch brachten hun trouwe tweewielers hen naar Lagos, Portugal om vanaf daar met het peddelbootje “Moksha” de Atlantische Oceaan over te steken. Na 111 dagen op zee komen ze aan in Miami.

Gescheiden
In Miami besluiten Steve en Jason elk een andere route te nemen. Jason neemt op inline skates een noordelijke route, voor Steve een ietwat zuidelijkere route per fiets. In Colorado slaagt het noodlot toe voor Jason; hij wordt geschept door een dronken automobilist. Maar toch denkt hij er niet aan om te stoppen. Na negen maanden revalideren is hij klaar voor de resterende 2700 kilometer op skates.

De Pacific
In september 1998 gaan Steve en Jason samen verder vanuit San Francisco richting het westen. Na 54 dagen komen ze aan in Hawaii waar Steve besluit te vertrekken. Hij is gesloopt. Nu staat Jason er echt alleen voor. Naast de plotselinge eenzaamheid, komt hij in een stroming terecht waarin hij drie weken vast zit en geen meter vooruit komt. Uiteindelijk komt hij aan bij de Solomon eilanden, waar op dat moment een militaire coup plaats vind. Hij peddelt door en komt in september 2000 aan in Cooktown, Australië.

Blut 
In Australië moet Jason zijn reis onderbreken vanwege financiële problemen. Pas vijf jaar later stapt hij een kajak in en peddelt langs Indonesië om vanaf daar de fiets te pakken naar Nepal. Hij neemt kleine gevaarlijke wegen door de Himalaya om de Chinese checkpoints te omzeilen.

Afrika en Europa
Vanaf Nepal fietst hij en neemt hij de kajak naar Djibouti in Afrika, verder naar Egypte en uiteindelijk naar de poort van Europa: Istanbul. Na dertien jaar komt hij in september 2007 aan bij de kust van Noord-Frankrijk. Hij kon de krijtwitte rotsen van Dover al zien maar het laatste stuk was gevaarlijk. Vanwege de opspringende tij had hij maar een half uur om zijn peddelboot te water te krijgen. Een reis van dertien jaar hangt af van een half uur, maar met behulp van onbekenden lukt het hem om de boot veilig te water te krijgen en peddelt hij naar Londen.

13 jaar onderweg
In de dertien jaar heeft hij met veel problemen moeten vechten. Krokodillen, haaien, hoogteziekte, malaria, ongelukken en slecht weer in de Himalaya. Maar toch zou hij het niet anders gedaan willen hebben. “You can't buy an experience like this for money”, aldus Jason.

Tekst: Erwin Zantinga
Bron: http://www.jasonexplorer.com
F
oto: Kenny Brown